Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:

Szavazás
Eseménynaptár

Etikus internetezésre tanítják a gyerekeket

2012. február 09. 08:29
Pedagógusok számára elérhető oktatási anyagokat dolgoz ki a MediaSmart Hungary és a Telenor az alsó tagozatosok digitális írástudásának és médiatudatosságának fejlesztése érdekében.

A MediaSmart Hungary 2007-ben indította útjára a non-profit alapon működő Médiatudor programot, amely a kisiskolások reklámértését és médiatudatosságát fejleszti. A program következő lépcsője a Digitális Világ kezdeményezés, amely az internet terjedése révén digitális tudatosság kialakítására összpontosít - áll a szerkesztőségünknek megküldött sajtóközleményben.
 
A Media Smart Hungary szakmai vezetésével fejlesztett tananyag a 7-12 éves, alsó tagozatos korosztálynak szól, összesen 14 fejezetből áll. A mobilhasználatról, a mobiltartalom-fogyasztásról és a biztonságos internetezésről szóló fejezeteket a Telenor szakértő munkatársai állítják össze. Emellett a szervezők széles körű társadalmi összefogásra számítanak a tananyag kidolgozásában, népszerűsítésében és későbbi fejlesztésében is.
 
A 8-14 évesek médiafogyasztási szokásairól szóló Ipsos kutatás szerint a gyermekek érdeklődésének középpontjában a zenehallgatás, az internetezés és a filmnézés áll. A közösségi oldalak használata egyre jelentősebb szerepet kap mindennapi életükben. A megkérdezettek 61%-a naponta legalább egy órát internetezik, 82%-uk tagja valamely közösségi oldalnak.
 
A kutatás felhívja a figyelmet arra is, hogy a fiatalok kíváncsisága koruk előrehaladtával egyre növekszik, ezzel párhuzamosan pedig csökken a szülői ellenőrzés az internetes tevékenységük felett: a 8-14 év közöttiek 32%-át egyáltalán nem felügyelik, teljesen szabadon használhatják a világhálót. Fontos tehát a tudatosítás, erősítendő a gyermekekben a kritikus gondolkodás képessége és megtanítható számukra az etikus mobilhasználat és az internetes tartalmak helyes értelmezése.
 
Forrás: Médiainfó - www.mediainfo.hu

Innomedia.hu
Hozzászólások