Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:

Szavazás
Eseménynaptár

Az internet a szabadság és a gátlástalanság világa

2012. március 02. 07:59
Az offline és az online világot hasonlította össze Csepeli György szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi tanára a keddi Evolution 2012 konferencián. Mind az offline, mind az online világban eleven, kommunikációra kész embereket találunk, akik a fizikai világ ingereire fogékonyak, s amiben lehet, jelentést látnak, melynek kerete a kultúra és a hagyomány - mondta.

Az offline világban az idő és a tér tényei empirikusan kétségbevonhatatlanok, az interakciók közvetlenek, a tévedések sokszor jóvátehetetlenek, visszavonhatatlanok - folytatta a szociológus. A mobilitás a testtel történik. Az élet elsőbbséget élvez a játék felett, a szerepek és csoporttagságok tehát kötöttek. Elkülönülnek a kommunikációs tartalmak létrehozói és fogyasztói közötti szerepek.

Az online világban ezzel szemben eltűnik a test, nincsenek közvetlenül megtapasztalható fizikai ingerek, illatok, szagok. Eltűnik a tér és az idő, hiszen bárki bármiről, bármikor, bárhol értesülhet, minden múltbéli eseménynek nyoma marad. Az online térben lévő jelenlét megszakítható és folytatható, kedvünkre visszatérhetünk az offline világba. Csepeli György szerint az online világ az "Új futószalagja", a különböző ötletek sokkal gyorsabb egymásutánban sorjáznak, mint az offline térben, ezért sokkal nagyobb figyelmet is igényel. Az interneten "kis világok", emberi preferenciákon alapuló csoportok jönnek létre, melyek révén, az ismeretségi hálózatokat kihasználva, a korábbiakhoz képest nagyon könnyen és gyorsan el lehet jutni bárkihez. Ez marketing szempontból sem elhanyagolható tény - hívta fel a figyelmet a szakember.
 
Az internetre költözött társadalomban azok lehetünk, akik lenni akarunk, és ez sajnos mindenki másra is igaz - fogalmazott Csepeli György. A szerepviszonyok meghatározása ezért nehezebb, mint a fizikai világban, amiből a legkülönfélébb visszaélések is következhetnek. Az internet egyik legfontosabb jellemzője az, hogy soha nem vagyunk egyedül, ezért egyre gátlástalanabb eszközökkel harcolunk mások figyelméért. A határok eltűnnek, a szabadságérzet maximalizálódik. A kommunikációs tartalmak létrehozói és fogyasztói közötti határ elmosódik.
 
Forrás: Médiainfó - www.mediainfo.hu

 

Innomedia.hu
Hozzászólások