Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:

Szavazás
Eseménynaptár

Hamarosan megkezdi működését a Tudományos és Technológiai Obszervatórium

2012. március 07. 07:35
Várhatóan még ez év tavaszán bővül a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) tevékenységi köre, megkezdi működését a Tudományos és Technológiai Obszervatórium jelentette be Mészáros György, a NIH elnöke.

Az obszervatórium célja: a kormányzati, valamint a vállalkozói szféra segítése napra kész információkkal a kutatás, a fejlesztés és az innováció területéről. Ennek érdekében olyan háttér informatikai rendszert hoznak létre, amely új, az eddiginél pontosabb, célszerűbb adatbázisok létrehozását eredményezi majd. Mészáros György elmondta: a Tudományos és Technológiai Obszervatórium létrehozásának igényét az Új Széchenyi Terv (ÚSzT) Tudomány-Innovációs Programja fogalmazta meg. Ennek szellemében jön létre az obszervatórium, amely egy átfogó szakmai információs központ működtetésével segíti a stratégiai tervezést, a döntéshozatalt, mind a kormányzati, mind pedig a vállalkozói - elsősorban a KKV - területeken.
 
Az obszervatórium stratégiai monitoringon alapuló elemzéseket végez az innováció-politika számára. Az ilyen módon összeállított első konjunktúrajelentés már várhatóan áprilisra elkészül, emellett az obszervatórium által gyűjtött adatok hozzáférhetőek lesznek a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) szakpolitika szereplői számára, így a gazdasági életben működő vállalkozások részére is. A kialakított informatikai rendszer egységesen tárolja a KFI-terület adatait. Mindez pedig lehetővé teszi az adatok dinamikus és az igényeknek megfelelő szűrését. Ezért úgy nevezett strukturált adattár-tudástár funkciót biztosít a használatkor.
 
Az NIH elnöke képviselői kérdésre válaszolva közölte: az idén a NIH mintegy 1,2 milliárd forintból gazdálkodik, de ez az összeg nem tartalmazza a pályázati forrásokat.

Forrás: NIH

Innomedia.hu
Hozzászólások