Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:

Szavazás
Eseménynaptár

Bologna a „legmobilabb” város

2012. március 13. 07:29
Bologna nyerte el az Európai Mobilitási Hét 2011. évi fődíját, mivel ez a város tette a legtöbbet a gépjárművek alternatíváját kínáló, környezetbarát közlekedési módok népszerűsítésért.

A két másik kiemelt döntős a ciprusi Larnaca és a horvát főváros, Zágráb volt. A díjat Janez Potočnik környezetvédelmi biztos és Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke adta át 2012. március 5-én a brüsszeli hangszermúzeumban rendezett díjátadó ünnepségen.

A 2011. év témája - az alternatív mobilitási lehetőségek - a tiszta és üzemanyag-hatékony vagy emberi erővel hajtott közlekedési módok népszerűsítése révén az erőforrás-hatékony közlekedési rendszerre való áttérést kívánta ösztönözni. Az autók túlzott használata lerontja a városi élet minőségét, és zajhoz, levegőszennyezéshez és forgalmi dugókhoz vezet. Erőforrásaink (energia, föld, víz és nyersanyagok) korlátozott mértékben állnak rendelkezésre, ezért egyre inkább tudatosodik bennünk, hogy alternatív közlekedési formákra van szükség, olyanokra, amelyek kevesebb szennyezést generálnak, kevesebb erőforrást használnak fel és segítik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését.
 
Bologna városának azzal sikerült meghódítania az Európai Mobilitási Hét zsűrijét, hogy nem csupán autómentes napot, hanem egész autómentes hétvégét szervezett. A megvalósult hosszú távú intézkedések között érdemes kiemelni az elektromos járművek feltöltésére szolgáló állomások kiépítését, valamint a város kerékpárút-hálózatának 130 km-re való kibővítését célzó tervet.
 

 

Innomedia.hu
Hozzászólások