Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:

Szavazás
Eseménynaptár

A Bizottság új intézkedéseket és megoldásokat javasol az uniós munkahelyteremtő fellendüléshez

2012. április 26. 08:45
Az uniós munkanélküliség csúcspontjára és a következő hónapokat illető elszomorító gazdasági előrejelzésre való tekintettel a Bizottság konkrét intézkedéseket javasolt a munkahelyteremtés ösztönzése érdekében. A javaslat a munkahelyteremtés keresleti oldalára összpontosít azáltal, hogy megoldásokat javasol a tagállamoknak a munkaerő-bővítés ösztönzéséhez: csökkentsék a foglalkoztatást terhelő adókat vagy nagyobb mértékben támogassák az új vállalkozásokat. Egyúttal számba veszi a jövőben a legnagyobb munkahelyteremtő potenciállal rendelkező területeket is: a környezetbarát gazdaság, az egészségügyi szolgáltatások, valamint az információs és kommunikációs technológiák (ICT).

A szakpolitikai közlemény hangsúlyozza, hogy az uniós kormányzásban nagyobb szerepet kell kapnia a foglalkoztatási és szociális szempontoknak és megoldásokat javasol arra, hogy miként vonják be az uniós prioritások meghatározásába a munkáltatók és munkavállalók képviselőit.
 
Barroso elnök a következőket nyilatkozta: „Európának munkahelyteremtő stratégiára van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a munkanélküliség elfogadhatatlan szintjével. Az EU óriási kiaknázatlan munkahelyteremtő potenciállal rendelkezik. A környezetbarát gazdaság, az egészségügyi és új technológiai ágazatok együttesen több mint 20 millió új munkahelyet teremtenek az elkövetkezendő években. A tagállamoknak élniük kell ezekkel a lehetőségekkel, mobilizálniuk kell a meglévő erőforrásokat és a szociális partnerekkel közösen fel kell pörgetniük a munkaerőpiacukat. Együtt sikerülhet.”
 
Az új csomag bemutatásakor így fogalmazott Strasbourgban Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos : „a jelenlegi uniós munkanélküliség mértéke drámai és elfogadhatatlan.
A munkahelyteremtésnek ténylegesen kiemelt uniós célnak kell lennie Majd hozzátette: „Ha a növekedés helyreállítására törekszünk és meg akarunk birkózni az olyan főbb szerkezeti átalakításokkal, mint a gazdaság környezetbaráttá tétele, a népesség elöregedése és a technológiai változás, akkor az Uniónak egy dinamikus és inkluzív európai munkaerőpiacra van szüksége.”
 
A Foglalkoztatási csomag tartalmáról részletesen a MATISZ weboldalán olvashatnak.
 
Forrás: www.matisz.hu
 

Innomedia.hu
Hozzászólások